[slideshow_deploy id=’91’]
Omschrijving productie tafels

Metaal:
Bij de tafels van Fabriektafels.nl wordt er voornamelijk met rvs en staal gewerkt.

Bij een tafel met een stalen frame:
Staal met walshuid wordt alleen op de plekken schoon geslepen waar daadwerkelijk gelast wordt.
De las zelf wordt uitgevoerd met Tig welding , dit zorgt er voor dat de las mooi en egaal eruit komt te zien. In tegenstelling tot het mig lassen waarbij er een zware dikke las zichtbaar is. Bij de stalen frames worden de lasnaden niet nabewerkt, zodat er een echt industriële look ontstaat. Als er gekozen wordt voor een stalen frame in kleur gespoten, dan kan de klant een keus  maken tussen wel of geen zichtbare laswerk. Afhankelijk van de frame type zal er een prijsverschil zijn tussen een niet en wel geslepen frame.

Bij een tafel met een rvs frame:
Rvs die gebruikt wordt is voor namelijk rvs 304. Dit is rvs dat niet roest en gewoon de hele jaar door buiten kan blijven staan. Om vlekken te voorkomen raden we wel echter aan om de frame regelmatig schoon te maken met rvs cleaner. Daarnaast is rvs 304 niet geschikt bij zee water dus geven wij bij gebruik aan zee geen garantie. Uiteraard is er wel een mogelijkheid om een rvs frame te krijgen die gemaakt is van rvs 316. Dit type rvs is wel twee maal duurder dan de rvs 304. Maar rvs 316 heeft hogere eigenschappen waardoor het ook gebruikt kan worden op plekken waar er veel zee water is.
Onze rvs frames worden gelast met Tig welding en argon gas. Na het lassen worden de las- naden zorgvuldig na bewerkt zodat er een mooie lijn ontstaat tussen de verbindingen. Dit is een tijdrovende klus, maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Frames die voor buiten worden gemaakt, hebben gaten aan de onderkant van het frame zodat eventueel regen water weg kan lopen uit de frame.

HPl:
Ook maken we bij Fabriektafels.nl tafels met hpl bladen. De voordelen van een hpl blad is dat deze makkelijk afneembaar is en redelijk krasvast is . Hier een aantal voordelen van hpl bladen:

dichte oppervlaktestructuur; hygiënisch en makkelijk te reinigen
hitte- en vochtbestendig
resistentie tegen huishoudelijke chemicaliën
duurzaam en slijtvast

Wij gebruiken uitsluitend hpl bladen van Trespa of Plastica.

Hout:
Bij Fabriektafels.nl werken we uitsluitend alleen met goed geselecteerd hout. Wij gebruiken bijvoorbeeld alleen eiken dat ook voor binnen alleen gedroogd is ook alleen voor de binnen tafels. Hout vocht gehalte is tussen de 10 en 16 %. Hierdoor weten wij ook zeker dat het hout minimaal zal gaan werken. Houten bladen die ingesloten zijn met een rvs frame hebben altijd ruimte tussen de rvs en hout van 2,5 mm aan alle kanten. Dit om ervoor te zorgen dat het hout bij uitzetten niet bol gaat staan. Hout is een natuurproduct , dus hout zet altijd uit en krimpt dus ook weer. Tijdens het uitzetten of krimpen kunnen er scheuren ontstaan wanneer het vocht gehalte in de ruimte waar in de tafels staan niet goed is. Omdat het hout altijd werkt en de omstandigheden waar in het staat het hout beïnvloed kunnen wij geen garantie geven tenzij de klant kan aantonen dat het vocht gehalte in de omgeving zeker goed is.

De eiken bladen die bij Fabriekmeubels.nl gebruikt worden zijn behandeld met Woca olie.
Extra tekst bij HPL bladen;
uitermate geschikt als werkblad in kantoorruimtes.
Uitermate geschikt voor buitengebruik in combinatie met RVS frame

De ideale luchtvochtigheid in huis varieert van 50 tot 65

Werking van hout
Hout werkt… ook als het gedroogd is! De mate van werking heeft u zelf in de hand.
Een bioloog zal zeggen: “ Hout is hygroscopisch materiaal”, wat niets anders wil zeggen dan dat hout zich aanpast aan de omstandigheden in de omgeving. Elke verandering in omstandigheden zal invloed hebben op het hout. Met name vocht kan voor problemen zorgen.
Relatieve luchtvochtigheid

De Relatieve Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht die in lucht aanwezig is bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk. Wanneer het buiten regent, stijgt de R.V., als het vriest daalt de R.V., kortom dit wisseld per seizoen of sterker nog per dag. U kunt de R.V. controleren d.m.v. een hygrometer.

Hout wordt gedroogd op ca. 9%-11%(1). Dit wordt gedaan omdat in de Nederlandse woonkamer een gemiddelde vochtigheidspercentage is tussen de 50%-65%. Uit tabel 1 kunt u lezen dat bij een R.V. van 55%-65% en een temperatuur van 20°C, het vochtpercentage in het hout ca. 9%-11% is.

Schermafbeelding 2014-02-03 om 10.07.04

Het gevolg is dat bij een lage R.V. het houtvocht minder wordt en daardoor krimpt. Bij een hogere R.V. zal hout vocht opnemen en uitzetten. De hoeveelheid dat hout uitzet is afhankelijk van een aantal aspecten. Naast breedte en dikte is ook de houtsoort bepalend.
Houtsoort
Uit tabel 2 kunt u zien dat wanneer de R.V. wisselt tussen de 55-65%, de werking van eiken hout 0,47% is. Vertaling: bij een schommeling tussen de 55-65%, is de werking 0,47% oftwel 47 mm. op 1 meter (in de breedte).
Dit is te overzien, maar… een schommeling 55-65% is ideaal en niet realistisch. Realistischer is een schommeling tussen 50-70% (licht blauw in het tabel), en dus een werking van 0,99% oftewel 1 cm per meter. Is de tafel 1 meter breed, dan zal de werking in de gehele breedte 1 cm zijn met alle gevolgen van dien.

Schermafbeelding 2014-02-03 om 10.08.07

Een opmerking: In het voorbeeld zijn we uitgegaan van een eiken. Er zijn houtsoorten die meer gevoelig zijn voor vocht (o.a. beuken en jatoba) en waarbij de werking groter is.

Conclussie
Voorkomen is beter dan genezen, zegt men altijd. Dat hout werkt is een gegeven en het enige wat u behoort te doen is er rekening mee houden. U kunt niet voorbij aan het feit dat de Relatieve luchtvochtigheid centraal staat bij werking van hout, sterker nog: vanwege het feit dat een leverancier geen invloed heeft op de R.V. kunnen klachten, ontstaan door de R.V., redelijkerwijs niet de meubelmaker aangerekend worden. U bent per slot van rekening zelf verantwoordelijk voor het klimaat waar de meubel in staat. Door middel van een hygrometer is de waarde van de R.V. in uw woning controleren. Zonodig zal de ruimte moeten worden bevochtigt of ontvochtigt.

Wat is HPL
HPL staat voor High Pressure Laminate. En dat staat weer voor duurzaam en veelzijdig! In vrijwel elk
interieur wordt dit stijlvol en decoratief kwaliteitslaminaat toegepast voor o.a. deuren, wanden, balies, kasten en
bureaus. HPL beschikt over uitmuntende eigenschappen. Dankzij de dichte oppervlaktestructuur is het hygienisch
en makkelijk te reinigen, maar ook hitte en vochtbestendig, resistent tegen huishoudelijke chemicalien, duurzaam
en slijtvast. Daarnaast is er sprake van een zeer hoge kras- en stootvastheid.
Deze eigenschappen maken HPL tot de beste keuze voor vrijwel elk interieur-ontwerpidee!

Voordelen HPL:
• dichte oppervlaktestructuur, daardoor hygienisch en makkelijk te reinigen
• hoge kras- en stootvastheid
• hitte- en vochtbestendig
• resistentie tegen huishoudelijke chemicalien
• duurzaam en slijtvast
• hoge breukvastheid
• geen splinterrisico
• geen doorslag van kou of warmte
• geen reactie op wisselende luchtvochtigheid
• stabiliteit, geen vervorming